Преждевременното прекратяване на огъня в Украйна може да бъде използвано от Русия в своя полза. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от РБК-Украйна.

"Всички ние трябва да сме наясно и да осъзнаваме, че когато призоваваме за прекратяване на огъня, с най-добрите намерения за замразяване на конфликта, това ще позволи на Руската федерация да се закрепи и да се подготви за по-нататъшно нападение“, подчерта държавният секретар.

Блинкен заяви, че всички искат оръдията да замълчат, но дотогава не може да се върви по лесния път.

"Никой повече от украинския народ не иска мир, но трябва да постигнем справедлив и траен мир“, добави той.

По-рано държавният секретар подчерта, че Съединените щати се стремят към установяване на мир в Украйна и не искат да позволят на Русия възможности за почивка или прегрупиране.

Наскоро ръководителят на унгарското външно министерство призова за незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Той заяви, че руският лидер Владимир Путин и президентът на САЩ Джо Байдън трябва да се срещнат и да обсъдят Украйна, "правейки услуга на човечеството“.

От канцеларията на президента на Украйна заявиха, че с подобни изказвания Будапеща защитава "руския геноцид над украинците“.

На 20 март Блинкен обяви нов пакет военна помощ за Украйна.