Тазгодишният доклад на Държавния департамент на САЩ за ситуацията с правата на човека подчертава военните престъпления и жестокостите, извършени от руските военни в Украйна, довели до "смърт и разрушения“. Това пише първият дипломат на Вашингтон пише Антъни Блинкен в предговора на доклада, предава американският телевизионен канал CNN.

"Разполагаме достоверни данни за бързи екзекуции, изтезания, изнасилвания, безразборни атаки и нападения, умишлено насочени срещу цивилни и гражданска инфраструктура от руските сили в Украйна. Всички те представляват военни престъпления. Руското правителство се ангажира с принудително депортиране на цивилни от Украйна в Русия, често след груб процес на "филтриране“, и имаше множество доклади за принудителни депортации и осиновявания на деца от Украйна“, се казва в документа.

Докладът е представен броени дни, след като Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за предполагаема схема за депортиране на украински деца в Русия, отбелязва телевизията.

Политическата система на Русия е "доминирана от президента Владимир Путин“, се казва в доклада, но не се подчертава връзка между Путин и военните престъпления, извършени в Украйна.

Докладът подчертава усилията на Кремъл да пресече несъгласието, като по-специално се изброява "сериозното потискане на свободното изразяване и на медиите“ от страна на правителството, използването на "прекомерна сила и други груби тактики“ за задържане на протестиращи, и конкретните усилия за санкциониране на студенти, които изразиха протест срещу войната.

"Според правозащитни организации стотици студенти са били изключени през годината заради политическите си възгледи. Например на 9 март Министерството на вътрешните работи нареди на Държавния университет в Санкт Петербург да изгони 13 студенти, участвали в антивоенни протести“, се казва в доклада.

Освен това – според текста, руските служители на реда използват "мъчения, включително лишаване от сън, като форма на наказание срещу задържани опозиционери и правозащитници, журналисти и критици на правителствената политика“.