Руският президент Владимир Путин няма да сключи мир в Украйна, преди да научи резултатите от изборите в САЩ през ноември 2024 г., заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ пред Reuters, на фона на опасенията, че потенциална победа на бившия президент Доналд Тръмп може да промени подкрепата на Запада за Киев.

Тръмп, който се стреми да бъде преизбран през 2024 г. и е водещият кандидат за републиканската президентска номинация, остро критикува подкрепата на САЩ за Киев.

Високопоставен служител на брифинг пред репортери след среща на външните министри на НАТО в Брюксел заяви, че Алиансът е потвърдил подкрепата си за Украйна, знаейки, че мирно споразумение през следващата година е малко вероятно.

"Моите очаквания са, че Путин няма да сключи мир или смислен мир, преди да види резултата от нашите избори“, казва служителят, който говори при условие за анонимност.

Запитан дали изразява лично мнение или виждането е на правителството на САЩ, служителят заяви, че това е "широко споделяна идея“.

"Това беше контекстът, в който всички съюзници изразиха силна подкрепа за Украйна“ на срещата на НАТО във вторник, добави служителят, без да споменава Тръмп по име или изрично да казва как изборният резултат ще се отрази на подкрепата за Украйна.

Анкета на Reuters/Ipsos, проведена в средата на ноември, показа, че Тръмп и президентът на САЩ Джо Байдън са в изравнена надпревара, като Тръмп води пред Байдън с 51% към 49%, когато респондентите бяха помолени да избират между двамата. Този резултат беше в интервала на достоверност на анкетата от около четири процентни пункта.

Байдън, демократ, предостави огромна военна помощ и друга подкрепа на Киев след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., но допълнителното финансиране за Украйна е задържано от контролираната от републиканците Камара на представителите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано този месец покани Тръмп, който каза, че може да сложи край на войната за 24 часа, ако бъде преизбран, в Украйна, за да види сам мащаба на конфликта.