Държавната дума на Руската федерация прие на трето, окончателно четене пакет от закони, забраняващи ЛГБТ пропагандата, пропагандата на педофилията, както и демонстрирането на ЛГБТ съдържание и информация, която насърчава промяната на пола сред тийнейджърите, предава Интерфакс.

Според закона промените ще засегнат: интернет, медиите, книгите, аудиовизуалните услуги, киното и рекламата.

Разширява се списъкът на информацията, забранена за разпространение сред деца: пропаганда и демонстриране на нетрадиционни сексуални отношения и (или) предпочитания, както и информация, която може да накара децата да искат да сменят пола си. Въвежда се нов състав за разделяне на понятията "демонстрация" и "пропаганда".

Въвеждат се задължителен платен абонамент и допълнителни технически средства за защита на достъпа до телевизионно и радиоразпръскване на забранено за деца съдържание, както и обозначаване на възрастта в рекламните материали за това съдържание.

Освен това се разширяват изискванията към рекламата, която не трябва да съдържа информация, демонстрираща нетрадиционни сексуални отношения или предпочитания.

Законът забранява пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения или предпочитания, включително пропагандата на педофилия, сред руски граждани, както възрастни, така и непълнолетни.

Съавтори на инициативите са 390 депутати, включително всички лидери на фракции и заместник-председатели.