Държавната Дума на Русия на заседание в понеделник единодушно ратифицира договорите за анексия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, предава ТАСС. Последната стъпка в процеса ще е ратификацията в Съвета на Федерацията във вторник.

Документите бяха подписани в Москва на 30 септември. Международните договори, наред с други неща, се занимават с установяването на границите, които ще се определят от границите на територията, съществувала в деня на тяхното образуване и приемане в състава на Руската федерация“. Международните договори уточняват, че границите, свързани с територията на чужда държава, ще бъдат държавна граница на Руската федерация.

В споразуменията се посочва още, че от деня на приемането на субектите в Русия се образуват две републики и две области, които ще запазят сегашните си имена. Ръководителите им ще получат статут на губернатори. Изпълняващите длъжността ръководители на субектите ще бъдат назначени от президента на Руската федерация в рамките на 10 дни от датата на приемане на субектите. Регионалните управи ще бъдат формирани от действащи губернатори в "съответствие със законодателството на Руската федерация“.

Украйна, България и Западът не признават "фиктивните референдуми“, както и анексията на териториите от Русия.