Държавите-членки на НАТО свалиха знамената си наполовина в централата на алианса в Брюксел, за да покажат солидарност с Анкара след опустошителните земетресения от понеделник, отбелязва вестник Daily Sabah.

"Всички знамена в щабквартирата на НАТО днес са свалени наполовина в знак на солидарност с нашия съюзник #Türkiye“, се казва в съобщение на организацията в Twitter под съответната снимка.

В изявлението се подчертава, че съюзниците и партньорите предоставят различни форми на помощ на Турция, включително екипи със спасителни кучета, както и сеизмолози.

"В този ужасен момент ние сме солидарни с нашия съюзник Турция и с всички засегнати, а съюзниците от НАТО са готови да предоставят допълнителна помощ на нуждаещите се“, увери говорителят на Алианса Оана Лунгеску.

НАТО добави, че знамената ще останат свалени наполовина до залез слънце утре "в знак на почит към жертвите и в знак на солидарност с Турция“.

По последни данни 8500 души бяха убити и повече от 26 700 бяха ранени в 10 провинции на Турция след две силни земетресения, разтърсили южната част на страната.