Пратеници на 27-те страни членки на ЕС ще се срещнат във вторник (5 декември), за да започнат дебат дали за преговори за членство с Украйна. Това са съобщили официални лица и дипломати, пише Reuters.

Срещата бележи началото на подготовката на 27-те за срещата на върха на лидерите на Европейския съюз на 14-15 декември, която трябва да вземе решение относно перспективите за интеграция на Украйна, Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, предложи на срещата на върха да бъде постигнато съгласие за започване на преговори с Украйна, вероятно през март или след като Киев изпълни окончателните условия.

По-конкретно, на срещата във вторник ще бъде обсъден проект на споразумение от срещата на върха, която се очаква да вземе решение и по съпътстващо предложение за удължаване на бюджетната подкрепа за Киев с 50 млрд. евро (99.01 млрд. лева).

Във вторник не се очакват окончателни решения, но първоначалният обмен между държавите членки ще даде представа колко е вероятно или не срещата на върха да даде зелена светлина на Украйна.

Дипломати и служители на ЕС са заявили пред британската агенция, че първият проект, подготвен за обсъждане, непременно ще се промени.