Националният дълг на САЩ достигна 31 трилиона долара за първи път, крайъгълен камък, който идва във време на исторически висока инфлация, нарастващи лихвени проценти и нарастваща икономическа несигурност, съобщава CNN.

Общият неизплатен държавен дълг на страната приключи на 31,1 трилиона долара в понеделник, според данни на Министерството на финансите, публикувани във вторник

Правителството на САЩ започна да взема заеми по време на пандемията от Covid-19, за да подпомогне икономиката на нацията, докато смъртоносният вирус преобърна живота, пазарите на труда и веригите за доставки. Неизплатеният дълг се покачи с близо 8 трилиона долара от началото на 2020 г. И скочи с 1 трилион долара само за осем месеца.

Заемите, взети при администрацията на Тръмп и в началото на администрацията на Байдън, бяха взети във време, когато лихвените проценти бяха ниски. Сега, по време на исторически висока инфлация и поредица от резки повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв в битката му да укроти растящите цени, разходите за заеми са много по-високи.

Комитетът за "Отговорен фискален бюджет“ миналия месец изчисли, че политиките на президента Джо Байдън могат да добавят 4,8 трилиона долара към дефицитите между 2021 г. и 2031 г.

"Прекомерното заемане ще доведе до продължаващ инфлационен натиск, ще доведе националния дълг до нов рекорд веднага след 2030 г. и ще утрои федералните лихвени плащания през следващото десетилетие – или дори по-рано, ако лихвените проценти се покачват по-бързо или с повече от очакваното“, пишат от Комитета.

Нивата на заеми в Америка скочиха през последното десетилетие, припомня CNN. Неизплатеният публичен дълг беше 10,6 трилиона долара, когато бившият президент Барак Обама встъпи в длъжност на 20 януари 2009 г.; 19,9 трилиона долара, когато бившият президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари 2017 г.; и 27,8 трилиона долара, когато Байдън встъпи в длъжност на 20 януари 2021 г., показват данните на Министерството на финансите.

Отбелязването на още един дългов рекорд със сигурност може да означава "много голям проблем“ в бъдеще; Въпреки това, в краткосрочен план, високите нива на инфлация са от най-голямо безпокойство, посочва Алекс Пеле, американски икономист за Mizuho Securities.

"Всеки тип проблем с дълга наистина е потенциален проблем – дори не бих казал определен проблем – но потенциален проблем за пет до 10 години надолу по пътя“, заяви той. "Едно от предимствата да си световна резервна валута е, че всеки иска да купи дълга ти евтино“.