През последните дни Обединените арабски емирства (ОАЕ) получиха статут на "страна-партньор по диалога“ в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), пише иранското електронно издание Javan. Според самата организация статутът на "партньор в диалога" ще бъде първата стъпка преди ОАЕ да получи пълноправно членство за присъединяване в средносрочен план. В тази организация, освен основателите Китай и Русия и няколко централноазиатски държави, Иран наскоро получи статут на пълноправен член.

А само преди няколко дни Съветът на министрите на Саудитска Арабия също одобри решението на правителството на Рияд да се присъедини към ШОС. Според официалната информационна агенция на правителството на Кралството  - WAS, на специална среща саудитските министри най-накрая са се споразумели за меморандум за разбирателство за предоставяне на Рияд на статут на "партньор за диалог" в обединението. Източниците не предоставиха повече подробности за срещата, но се знае, че решението е дошло, след като най-голямата петролна корпорация в Западна Азия, Saudi Aramco, обяви, че ще увеличи инвестициите си в Китай с няколко милиарда долара.

Позовавайки се на информирани източници, различни информационни агенции съобщават, че въпросът за влизането на Саудитска Арабия в тази организация е бил обсъден по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Рияд през декември миналата година.

Шанхайската организация за сътрудничество е международна междуправителствена организация, създадена на 15 юни 2001 г. в Шанхай от Казахстан, Китай, Киргизстан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Съставът на организацията е доста разнообразен, страните членки имат напълно различна икономическа тежест и потенциал и, както са убедени експерти, Организацията все още има да извърви дълъг и доста труден път, за да постигне истинска икономическа интеграция.

Въпреки това тя нараства бързо като брой. На срещата, проведена на 8 и 9 юни 2017 г. в Астана, Индия и Пакистан станаха постоянни членове на Шанхайската организация за сътрудничество. Съвсем наскоро Иран също премина през етапите и процесите на получаване на постоянно членство в ШОС. Пълноправното членство на Иран беше одобрено на срещата на върха в Самарканд миналия септември 2022 г.

И сега, буквално една след друга, арабските страни от района на Персийския залив започнаха да проявяват интерес към Организацията. Анализаторите виждат причините за това не толкова в интереса към икономическия потенциал на Организацията, към който мнозина все още са доста скептични, а в намеренията на тези страни (от Залива) да диверсифицират собствените си международни връзки и да укрепят международния си престиж.

В момента Афганистан, Монголия и Беларус са страни наблюдатели в тази организация. Турция, Шри Ланка, Армения, Азербайджан, Непал и Камбоджа също получиха статут на "държава партньор в диалога“, заедно с посочените страни от Персийския залив. На срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в Душанбе през септември 2021 г. стъпките и процесът на предоставяне на статут на "партньор за диалог“ също започнаха на Египет, Катар и Саудитска Арабия: последната вече е на последния път да стане партньор на организацията.