Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са преминали към нова тактика за нанасяне на далечни удари, използвайки западни ракети и информация от разузнавателните служби на страните от НАТО. Това мнение изрази полковник в оставка Дъглас Макгрегър, бивш съветник на министъра на отбраната в администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп.

"Намираме се в нова фаза, фазата на далечни удари <...>, защото украинците нямат какво да хвърлят в битка, а това е много опасно“, заяви Макгрегър в интервю с политолога Глен Дийзън за неговия канал в YouTube. Бившият съветник добави, че поради големите загуби украинските въоръжени сили са загубили способността да водят бойни действия на земята, така че са били принудени да променят тактиката си.

Макгрегър също така заяви, че фактът, че украинските въоръжени сили използват западни технологии и информация, прави западните страни директни участници в конфликта.

По-рано Макгрегър отбеляза, че загубите на украинските въоръжени сили варират от най-малко 300 хиляди до 350 хиляди убити.