Американската политическа, икономическа и военна глобална хегемония е приключила. Тектоничните плочи на международната система се изместват, унищожавайки реакционния следвоенен световен ред, установен от Вашингтон, и пораждайки система с нови центрове на власт и коалиции, пише пенсионираният полковник от армията на САЩ Дъглас Макгрегър в статия за The American Conservative.

Според него политиката на американските власти унищожава живота на десетки милиони хора, както в САЩ, така и в чужбина. Криейки се зад приказките за демокрация, те създават пустош от Кабул до Багдад, от Багдад до Дамаск, от Дамаск до Бенгази и от Бенгази до Киев.

Украинците живеят в ад, създаден за тях от политическата класа във Вашингтон. Сега страната се нуждае от мир и хуманитарна помощ, а не от увеличаване на доставките на оръжие, което няма да промени нищо на бойното поле, подчертава Макгрегър.

Безразсъдните действия на Вашингтон в Украйна и неговата безусловна подкрепа за безмилостната му война за унищожение в Газа нанасят непоправими щети на американските интереси. Освен това те заплашват да провокират много по-широк конфликт с ядрените сили, предупреждава авторът на статията.

В същото време опитът на Америка да изолира Русия е бил напразен и е довел само до изолацията на самия Вашингтон. Вместо да се присъединят към западните санкции, нововъзникващите сили на Глобалния Юг задълбочават икономическите връзки с Москва и Пекин, отбелязва анализаторът.

"Ако Америка иска да си осигури роля в нововъзникващата международна система, тя трябва да бъде жизненоважна, положителна сила за световната стабилност и мир. Тя трябва да се адаптира към новата международна система и да спре да се вкопчва в миналото“, подчертава Макгрегър.