В рамките на срещата си с държавния глава на САЩ Джо Байдън, полският президент Анджей Дуда планира да обсъди военното присъствие на американски войски в страната и да се опита да го убеди в необходимостта от увеличаването им, съобщава информационната агенция PAP.

Освен това Дуда ще призове Байдън и за изпращане на допълнително военно оборудване в Полша.

"Днес вече имаме бази и разполагаме с оборудване, но смятам, че трябва да има повече. Ще призова президента Джо Байдън да направи точно това", цитира медията думите на президента на Полша.

Дуда също отбеляза, че ще обсъди въпроса и с лидерите на Франция и Германия на Мюнхенската конференция по сигурността.

Полският президент се надява посещението на Байдън да бъде изпълнено с конкретика, тъй като планираното пътуване има "мощно политическо значение“.

"Не искам и не мога да говоря много за тях, но очаквам много конкретика. Може би ще е такава конкретика, че няма да можем да говорим публично. Едно такова посещение винаги се превръща в конкретика“, увери Дуда.

В допълнение той отбеляза, че към настоящия момент няма обявена среща между Байдън и украинския президент Володимир Зеленски в Полша, за каквато съобщиха редица медии.

"Това е проблем със сигурността за президента Джо Байдън, това е проблем със сигурността за президента Володимир Зеленски, това е проблем със сигурността за нас като домакини на всички срещи, които ще се състоят по това време и около тази символична дата – първата годишнина от руската инвазия в Украйна“, обясни Дуда.

По-рано полски дипломати потвърдиха, че президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Полша на 20-22 февруари, където ще проведе редица срещи и ще участва в събития.