В интервю за британския вестник The Financial Times държавният глава на Полша Анджей Дуда призова НАТО да предостави гаранции за сигурност на Украйна след приключването на военния конфликт.

Обещанията на Алианса за гаранции за сигурност може да изиграят важна роля за Украйна и за морала на военните, тъй като ще покажат, че "НАТО е с тях“, увери Дуда. Киев, осъзнавайки невъзможността да се присъедини към организацията в настоящия момент, очаква партньорство с Алианса под формата на "някакви гаранции за сигурност".

Според изданието гаранциите за сигурност на НАТО за Украйна може да изглеждат като правно обвързващо задължение на водещите страни от Алианса, като САЩ, Великобритания и Франция, да предоставят военна помощ на Киев в случай на евентуална бъдеща агресия срещу страната. Бившият генерален секретар на НАТО (2009-2014) Андерс Фог Расмусен сравни тези предложения с гаранции на САЩ за сигурността на Израел.

В навечерието на посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Полша, което ще се проведе на 20-22 февруари, Дуда също призова лидера на Белия дом да подчертае неприкосновеността на чл. 5 от Северноатлантическия договор. Дуда допълни, че посещението на Байдън ще има "огромно въздействие“ върху "целия Източен фланг на НАТО“. "Това е сигнал и за американските инвеститори", добави полският президент.

Освен това Дуда се застъпи за бързото прехвърляне на танкове Leopard 2 и резервни части в Украйна.