Дубай премахна 30-процентов данък върху алкохола и вече не начислява такси за лицензи, съобщава BBC, като допълва, че мярката цели да привлече повече туристи в страната.

Решението е поредна стъпка към разхлабване на закона, след като по-рано властите разрешиха продажбата на алкохол по време на Рамадан и одобриха доставката му до вътрешни адреси по време на пандемията.

Тази правна промяна вероятно е следствие от опита на правителството да направи града по-привлекателен за чужденци, т.е. да насърчи туризма, коментира медията. Две компании, които разпространяват алкохол в Дубай, Maritime and Mercantile International (MMI) и African & Eastern, твърдят, че премахването на данъка ще се отрази и на цените за потребителите.

"Тези наскоро актуализирани разпоредби са от решаващо значение за продължаване на осигуряването на безопасно и отговорно закупуване и консумация на алкохолни напитки в Дубай и ОАЕ“, каза говорителят на MMI Тайрън Рийд. Все още не е известно дали новите законови правила ще бъдат постоянни, отбелязва BBC.

Дубай е известен като "столицата на развлеченията" на Персийския залив и посреща девет пъти повече чужденци, отколкото е местното население. През цялата си история Дубай е успял да привлече много туристи и богати чуждестранни работници, отчасти поради своята толерантност към по-либералния начин на живот.

Сега обаче той е изправен пред засилена конкуренция от съперници, които развиват своя сектор на гостоприемството и финансовия сектор. Немюсюлманите в Дубай трябва да са навършили 21 години, за да консумират алкохол, т.е. да имат разрешение за употреба под формата на пластмасова карта, издадена от полицията. Баровете и нощните клубове рядко изискват карти, но тези, които консумират алкохол без такава, рискуват глоба и дори арест.