Морски дронове на украинската служба за сигурност Sea Baby са поставили повече от 15 подводни мини близо до водите на Кримския полуостров, благодарение на което СБУ са поразили най-малко четири руски кораба кораба, пише The Wall Street Journal.

Както се посочва в материала, след първото използване на морски дронове руснаците изградиха големи бариери на входа на пристанището на Севастопол, което направи ударите с дронове почти невъзможни. Затова екип от специалните служби излиза с алтернатива: поставяне на морски мини. Така наречените дънни мини са направени от пластмаса, тежат около180 килограма и са трудни за откриване, защото потъват в тинята под плитките води.

В продължение на месец и половина специализиран екип на СБУ наблюдава маршрутите на военноморските кораби и гражданския транспорт, преди да изпрати SeaBaby да инсталира две мини. Експлозивите са били поставени на маршрути, използвани изключително от руски военни кораби.

На 14 септември 2023 г. руската ракетна корвета "Самум“ беше взривена от една от мините, пробила дупка в кърмата й: Според изданието корабът все още е на ремонт в сух док.

Както разказа пред репортери бригаден генерал от СБУ Иван Лукашевич, по-известен с позивната си "Хънтър“, през следващите седмици SeaBaby е кръстосвал напред-назад, покривайки повече от 3000 мили, залагайки още около 15 мини. По време на един от рейсовете, открит от три патрулни катера от клас "Раптор“, дронът открива огън с гранатомет, улучвайки вражеския кораб.

На 11 октомври 2023 г. големият патрулен катер "Павел Державин" получава пробойна в борда при влизане в Севастополския залив. Насочваше се към пристанището за поддръжка. Миночистачи и водолази претърсиха района за мини, очевидно без успех.

"Павел Державин" беше пренасочен към друго пристанище за ремонт на 13 октомври, но при напускане на Севастополския залив се натъкна на мина. Голям влекач, изпратен да го спаси, също попадна на мина и самият той трябваше да бъде изтеглен обратно до пристанището.

Няколко дни по-късно експлозия повреди и модерен противоминен кораб, един от двата на руска служба.

The Wall Street Journal твърди, че дистанционното миниране, извършено от дронове СБУ  Sea Baby, е първият пример за успешно дистанционно миниране в света.