Цели 62% от румънците са избрали да купуват дрехи втора употреба, за да намалят разходите си в условията на високи цени. Освен това 13% от румънците купуват дрехи втора употреба, защото харесват винтидж дрехите, 10% - защото предпочитат уникати, а 6% - защото са загрижени за околната среда. Това показват данните от национално представително проучване на румънската социологическата агенция Cult Research.

В контекста на повишаващите се напоследък цени румънците трябваше да намерят нови начини да пестят пари.  Много от тях избират дрехи втора употреба вместо нови, като по този начин намаляват разходите си.

В коментар за проучването Александра Въжеу, мениджър по качеството в Cult Research, казва: "Резултатите от проучването очертават двете основни категории купувачи на стоки втора употреба: тези, които се интересуват от личния си бюджет, и тези, които се интересуват от социалния си статус. Първата категория се възползва от възможностите, предлагани от магазините за стоки втора употреба, чрез благоприятни цени. Радостта им е двойна - купуват си желаната дреха и същевременно спестяват пари. Втората категория румънци също получава това, което иска, когато избира магазин за стоки втора употреба. Клиентите със сигурност ще открият уникални (понякога винтидж) съкровища, които отразяват тяхната индивидуалност. Плахо се появява и трета категория клиенти - авангардите на устойчивото развитие. Тези румънци са загрижени за околната среда и имат начин на живот, адаптиран към тази мисия."

Колко често румънците купуват нови дрехи

В Румъния повече от 10% от хората сменят ризите, блузите, тениските, полите, панталоните или роклите си веднъж месечно или по-рядко. От друга страна, повече от половината румънци носят дрехи за студения сезон, като палта, якета или сака, повече от две години, преди да ги заменят с нови. Проучването установи, че тези, които редовно купуват дрехи, също смятат, че доходите им не са достатъчни, за да посрещнат основните си нужди. Причината е, че хората, които често сменят облеклото си, не обръщат внимание на проследяването на разходите си, което ги кара да смятат, че не разполагат с достатъчно пари.

Румънците харчат 30% от доходите си за дрехи

Повечето румънци (75%) харчат до 30% от годишния си доход за дрехи. Всеки десети румънец харчи повече от 300 леи за дрехи, като най-много пари отделя за якета и други връхни дрехи. Според проучването повече от половината румънци харчат по 100 леи или по-малко за стоки като тениски, блузи, ризи или поли. Най-често пазаруват дрехи тези, които казват, че заплатата им не е достатъчна, за да покрие най-необходимото. Това не означава, че хората с ниски доходи купуват дрехи по-често от останалите румънци.

Липсата на финансова осведоменост и харченето на повече пари за дрехи, отколкото е необходимо, могат да бъдат използвани за обяснение на тази тенденция. Експертите по финансово образование съветват бюджетът да се разпределя по следния начин: 30% от личните доходи за желания, 50% за нужди и 20% за инвестиции или спестявания. Виждаме, че покупката на дрехи представлява значителна част от желанията на румънците.