"Никога не сме казвали, че трябва да стигнем до обща позиция и единно мнение. Ако няма споразумение, Комисията няма да намери решение на историческите спорове на всяка цена“, заяви пресконференция в понеделник Драги Георгиев, съпредседател на македонския екип в Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси с България, като потвърди, че периодът от XIX и XX век ще бъде един от най-трудните, които Комисията ще обсъжда, предава скопското електронно издание Курир.

"Никога не сме казвали, че трябва да стигнем до обща позиция и единно мнение. Този период несъмнено ще бъде труден, болезнен период, дискусиите ще продължат и в крайна сметка, ако се съгласим, успеем да намерим някакво решение, ще го представим. Ако не успеем да го намерим, значи няма решение. Това не означава непременно, че тази комисия трябва на всяка цена да намери решение на историческите спорове, които съществуват между македонската и българската историография“, добави още той в отговор на журналистически въпрос на пресконференцията, последвала брифинга в сградата на Министерството на външните работи в Скопие.

Той допълни, че комисията не обсъжда как историографиите гледат на определени личности и събития, а как те са представени в учебниците по история в двете страни и дали трябва да бъдат представени по различен начин в българските учебници и в македонските учебници.

"Не спорим как историографиите гледат на определени лица и събития. Историографията ще продължи своята изследователска работа, историците ще представят своите виждания за събитията и личностите така, както те мислят. Комисията по никакъв начин няма да влияе върху историографията, писането на исторически книги, изследванията и т.н. Комисията ще се съсредоточи върху учебниците по история, за да допринесе за преодоляване на някои недоразумения, които съществуват в учебниците, за да се успокоят отношенията между двата народа, между двете държави“, заяви Георгиев.

Попитан как ще спазят сроковете за постигане на резултати от нейната работа, които се съдържат в протокола, подписан от министрите на външните работи на Северна Македония и България, Георгиев е категоричен, чеза този документ има само насърчение от страна на политиците, но динамиката на работата и постигането на резултати ще зависи от членовете на комисията.

"И преди е имало срокове за постигане на резултати на комисията и така разсъждават политиците. Искат да постигнат резултати. Но в протокола няма императив кога трябва да приключим тези въпроси от Средновековието. Има насърчаване за завършване в рамките на определен период. Комисията има своя динамика на работа, свой начин на работа и докато и двете страни не преценят, че е постигнат резултат според академичните принципи, според последните исторически изследвания, резултати от последните исторически изследвания, ние няма да излезем с готов продукт, препоръка по отношение на учебниците. Така че, да, ние се съобразяваме с насърченията от политиците, но динамиката на работа и постигането на резултати ще се диктуват от нас“, председателят на македонския екип в историческата комисия.

Превод и редакция: Иван Христов