Полската корпорация PKN Orlen потвърди пред държавната информационна агенция PAP, че не получава суров петрол от Русия по тръбопровода "Дружба“.  Доставките за страната са спрени от руска страна, подчертават от компанията.

Корпорацията подчерта, че е напълно подготвена за подобна ситуация и доставките за нейната рафинерия може да се извършват изцяло по море. Поради това ситуацията няма да повлияе на снабдяването на полските клиенти с продуктите на компанията, включително бензин и дизелово гориво.

От началото на февруари 2023 г., след изтичането на договора с "Роснефт“, доставките на руски петрол покриват само около 10% от търсенето.

PKN Orlen подчертава, че се е отказала от вноса на суров петрол по море и готови горива от Русия от началото на войната в Украйна, т.е. значително по-рано от въвеждането на ембаргото на Европейския съюз върху този вид доставки.

В момента компанията работи с доставки на петрол от Северно море, Западна Африка, Средиземноморския басейн, както и от Персийския и Мексиканския залив. Важен партньор на концерна е Saudi Aramco, с която PKN Orlen сключи стратегически договор за доставки на суров петрол през 2022 г., подчертават от компанията. Значителното намаляване на използването на руски суровини в полските рафинерии е резултат от интензивните усилия за диверсификация на доставките, отбелязват от ръководството на Orlen.

Компанията има договор за доставка на петрол с руската компания "Татнефт“, който е в сила до края на 2024 г. PKN Orlen декларира, че ще спре изцяло вноса, ако ЕС наложи съответните санкции, в противен случай нарушаването на настоящия договор повишава риска от плащане на компенсации.