Стойността на доставките на руски газ за Гърция се е увеличила четирикратно до 2 милиарда долара. Това подчерта посланикът на Москва в южната ни съседка Андрей Маслов в интервю за руския вестник "Известия".

"Според руската митническа статистика природният газ съставлява приблизително 40% от общия ни износ за Гърция. Въз основа на нашите оценки през осемте месеца на тази година физическият обем на доставките на газ наистина е намалял, но не с 50%, а с 10%. В същия еквивалент доставките на газ се увеличиха почти четири пъти - от 540 млн. на 2 млрд. долара", обясни Маслов, отговаряйки на въпроса доколко е вярна информацията на Reuters за 50% намаление на износа на руски газ за Гърция.

По-рано вестник Kathimerini, позовавайки се на данни от гръцката статистическа служба, съобщи, че поради скока в цените на природния газ и петрола стойността на гръцкия внос от Русия се е увеличила повече от два пъти в сравнение с миналата година. Поради санкциите на ЕС срещу Русия, гръцкият износ за страната се е свил с една трета. По данни на Статистическата служба на съседката ни стойността на вноса на Гърция от Русия през осемте месеца от януари до август 2022 г. възлиза на 5,72 млрд. евро, в сравнение с 2,41 млрд. евро за същия период на 2021 г.