Доставките на руски петрол за Унгария по "Дружба" са възобновени при ниско налягане и продължават усилията за пълно възстановяване на нормалната работа на тръбопровода. Това съобщи министърът на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария Петер Сиярто, предава ТАСС.

"Техническата работа е завършена и доставките на суров петрол за Унгария през тръбопровода "Дружба“ са възобновени в момента под ниско налягане“, каза той на живо от Белград, където пристигна с премиера Виктор Орбан за срещата на върха Сърбия-Унгария-Австрия, посветена на проблемите с миграцията. Сиярто уточни, че "текат технически работи по тръбопровода "Дружба", за да се осигури възстановяване на доставките при напълно нормално налягане".

По-рано Сиярто обяви на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук“, че доставките по нефтопровода вероятно може да бъдат рестартирани в кратък период, тъй като съоръжението не е повредено, предаде Reuters.

След разговор с полския външен министър, Сиярто подчерта, че Унгария очаква допълнителна информация от Варшава за резултатите от тяхното разследване на експлозията, избухнала в Полша близо до украинската граница.

Доставките на петрол за части от Източна и Централна Европа през участък от тръбопровода "Дружба“ временно преустановени във вторник, според операторите на нефтопровода в Унгария и Словакия.

Унгарската MOL (MOLB.BU) обяви, че нейният украински партньор е информирал за руска ракета, ударила електроцентрала близо до границата с Беларус, което е довело до спиране на подаването на петрол.

Словашката Transpetrol също потвърди спирането, като се позова на "технически причини от украинска страна", без да представя допълнителни подробности.

 "Донякъде успокояваща е новината, че според текущата информация самият тръбопровод "Дружба“ не е повреден, а само един елемент от инфраструктурата му...Поправянето на това очевидно е по-лесно, отколкото ако самият тръбопровод беше ударен... така че вероятно може да бъде направено за кратко време, в зависимост от грешките, открити по време на техническата работа“, заяви Сиярто. Той повтори, че Унгария разполага с петролни резерви за няколко месеца и че доставките на страната не са изложени на риск.