Западните страни начело със САЩ, решили да снабдят Киев с боеприпаси с обеднен уран, безвъзвратно довеждат света до опасна граница, отвъд която все по-ясно се задава ядрен Армагедон, предупреди руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от РИА Новости.

"Изглежда, че "просветеният“ Запад, начело с Вашингтон, безвъзвратно е решил да доведе човечеството до опасна граница, отвъд която все по-ясно се очертава ядреният Армагедон“, цитира дипломатическата мисия думите на Антонов.

По този начин посланикът коментира изявленията на администрацията на Белия дом, че боеприпасите с обеднен уран са често срещан вид оръжие, което се използва от няколко десетилетия и не представлява повишена опасност.

"Наистина е трудно да се коментират подобни глупости. Американските служители удариха още едно дъно с безотговорните си изявления. Към Украйна идва непрекъснат поток от смъртоносни оръжия, с помощта на които са цивилни, жилищни райони, училища, болници, детски градини се унищожават“, отбеляза Антонов.

В същото време посланикът обърна внимание на факта, че негативните последици от използването на такива боеприпаси "се потвърждават многократно от западни журналисти“. При използването на такива боеприпаси се утаява радиоактивен прах, който е изключително токсичен и може да причини рак.

"Американците знаят това много добре, защото вече са използвали тези оръжия в Ирак и Югославия. Жертвите страдаха от фатални заболявания, а децата им се раждаха с вродени дефекти", припомни ръководителят на дипломатическата мисия.

Във вторник британският заместник-министър на отбраната Анабел Голди обеща да предаде на Киев снаряди с ядро ​​от обеднен уран заедно с танковете Challenger.

Руският президент Владимир Путин, говорейки за тази инициатива, предупреди, че Москва ще бъде принудена да реагира, ако колективният Запад започне да използва оръжия с ядрен компонент и че Западът "реши да се бори с Русия до последния украинец, не на думи, а на дела." По-късно британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че прехвърлянето на такива боеприпаси в Украйна не води до ядрена ескалация.