Участниците в конференцията в Париж, посветена на оказването на помощ на Украйна, са събрали около един милиард евро. Това обяви на брифинг министърът на външните работи на Франция Катрин Колона, предава ТАСС.

"Конференцията помогна да се наберат близо един милиард евро, за да се помогне на украинското население да премине през зимата“, обяви министърът. От тази сума 415 милиона евро са предназначени за енергийния сектор, 25 милиона евро ще отидат за водоснабдяване, а 38 милиона евро - за доставка на храни.

Колона подчерта, че сумата, която са успели да наберат, "надхвърля 800-те милиона евро, поискани от президента на Украйна Володимир Зеленски при откриването на конференцията“.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че събраната "помощ за Украйна е мощен сигнал за подкрепа“.

Конференцията за предоставяне на финансова подкрепа на Украйна бе председателствана от френския президент Еманюел Макрон. По думите му този път в събитието участват страни, които досега са имали по-малък принос за помощта на Киев.

Според организаторите на срещата парижкият форум е събрал повече от 70 делегати на "високо ниво". Шмигал, който пристигна в Париж преди началото на конференцията, предупреди, че Киев разчита на мащабна макроикономическа помощ от Запада за финансиране на бюджета на Украйна, съставен с многомилиарден дефицит. Следващата конференция за помощ на Киев ще се проведе през 2023 г. в Лондон.