Донецката и Луганската области на Украйна влизат в състава на Руската федерация със статут на републики. Това става ясно от договорите за присъединяването им към Русия, препратки към които се съдържат в решенията, публикувани на официалната интернет страница на Конституционния съд на страната, предава ТАСС.

"Съгласно член 2 от разглеждания договор, от деня на приемането на (т.нар. – бел. р.) Донецката народна република в Руската федерация, в състава на Руската федерация се образува нов субект - Донецка народна република“, се казва в решението на Конституционния съд на Руската федерация за признаване на конституционността на договора за приемане на ДНР в Русия се казва. Подобна клауза е разписана в споразумението между Русия и т.нар. ЛНР: "<...> в състава на Руската федерация се образува нов субект – Луганската народна република“.

И двата договора предвиждат, че държавният език на Донецката народна република и Луганската народна република "е руският език, а Руската федерация гарантира на всички народи, живеещи на територията на ДНР и ЛНР, правото да запазят своя роден език, да създават условия за неговото изучаване и развитие".

На свой ред Херсонска и Запорожка област в състава на Руската федерация като региони със същите имена.