В интервю за испанския национален ежедневник El Pais министър-председателят на Полша Доналд Туск предупреди, че Европа се намира в "предвоенен перидо“ – подобен на този в годините отпреди Втората световна война.

"Това, което е най-тревожно сега, е, че е възможен буквално всякакъв сценарий. Не сме имали такава ситуация от 1945 година. Знам, че това звучи унищожително, особено за хората от по-младото поколение, но трябва психически да свикнем с новата ера. Ние сме в предвоенен период. Не преувеличавам. Всеки ден това е все по-очевидно“, изрази увереност той.

Политикът добави, че когато Русия атакува градове в Западна Украйна, звуците от експлозии се чуват и на полския участък от границата. Туск отбеляза, че е имал интересна дискусия с испанския премиер Педро Санчес на Европейския съвет: поискал да не се използва думата "война“ в изявления относно Украйна.

"Той твърди, че хората не искат да се чувстват застрашени по този начин, което звучи абстрактно в Испания. Аз отговорих, че в моята част на Европа войната вече не е абстракция и че нашият дълг не е да спорим, а да действаме, да се подготвим и да се защитим“, увери полският премиер.

По думите му сега основната задача на Европа е да защити Украйна и да я запази като независима и цялостна държава.

"От нас зависи да избегнем песимистичните сценарии. Положението на украинците днес е много по-тежко, отколкото преди година, но и много по-добро, отколкото в началото на войната, когато войниците на Путин бяха в покрайнините на Киев. Може би си струва да се замислим за война в Украйна в дългосрочен план Това означава, че европейските страни ще имат все повече и повече нови отговорности“, обясни Туск.

Той също така призовава европейците да харчат повече за отбрана и припомни необходимостта от заделяне на поне 2% от БВП за военните, в съответствие с ангажиментите към НАТО.

"Трябва да похарчим всичко възможно, за да закупим оборудване и боеприпаси за Украйна, защото живеем в най-критичния момент след края на Втората световна война. Всичко ще се реши през следващите две години. Ако не можем да подкрепим Украйна с достатъчно оборудване и боеприпаси, ако Украйна загуби, никой в ​​Европа няма да може да се чувства в безопасност“, заключи той.