Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп плати 175 милиона долара под гаранция, за да обжалва решението на магистратите по дело за измама, съобщава телевизионният канал ABC News, като се позовава на съдебни документи.

Уточнява се, че Тръмп е осигурил гаранцията чрез застрахователната компания Knight Specialty.

На 16 февруари съдът призна Тръмп за виновен в измама при оценката на активите на Trump Organization и разпореди той да плати около 355 милиона долара. Впоследствие глобата нарасна до 454 милиона долара с лихвите. Освен това републиканецът получи забрана за три години да поема публична служба или ръководен пост в която и да е корпорация в щата Ню Йорк, както и да кандидатства за заеми от която и да е финансова институция, регистрирана в щата. Тръмп обжалва решението. Съдът в Ню Йорк определи начална дата на процеса на 15 април, след като бившият президент се съгласи да плати гаранция, за да обжалва решението по делото.

Делото бе внесено в съда през септември 2022 година. Според прокурорите Trump Organization е представила погрешно стойността на активите, за да получи по-изгодни условия по заеми и застраховки. Стойността на активите е била завишена с 2,23 милиарда долара. Стойността на имението на Тръмп във Флорида, апартаментите му в небостъргача Trump Tower в Манхатън, някои офис сгради и голф игрища е била завишена. Защитата настоява, че обвиненията са неоснователни, а цената на имотите му може да се промени във времето поради обективни обстоятелства.