Кралското семейство обяви, че погребението на кралица Елизабет II ще се състои на 19 септември. Кралицата почина в четвъртък на 96-годишна възраст след 70-годишно управление.

Ковчегът на кралицата ще стои в Уестминстър Хол четири дни преди погребението, за да може обществеността да отдаде почитта си. Официалните лица очакват на погребението да присъстват над един милион души, пише Business Insider.

Присъствието на Доналд Тръмп на погребението

Очаква се официалната погребална церемония да се състои в Уестминстърското абатство, където кралицата е коронясана и където се омъжва за принц Филип през 1947 г. Очаква се на събитието да присъстват около 2000 души, включително кралските семейства на Европа и лидери от цял свят. В петък президентът Джо Байдън заяви, че въпреки че все още не разполага с подробности, ще присъства на погребението на кралицата.

CNN съобщи, че Великобритания оставя на Байдън да реши дали да покани и други бивши президенти на САЩ. "Официални лица ми казаха, че Бъкингамският дворец оставя това решение на всяка страна", каза кореспондентът на CNN Джеф Зелени, като отбеляза, че бившият президент Барак Обама е поканил Джордж Буш, Бил Клинтън и Джими Картър да отидат с него на погребението на Нелсън Мандела през 2013 г.

"Така че има протокол, по който президентите на САЩ канят други президенти", продължи той. "Кой знае, може би президентът Байдън ще покани Доналд Тръмп в Air Force One." Бившият президент Доналд Тръмп от своя страна е почитател на кралицата, с която се срещна на няколко официални държавни посещения по време на президентството си.

Признателност за кралицата

"Мелания и аз винаги ще ценим времето, прекарано с кралицата, и никога няма да забравим щедрото приятелство, голямата мъдрост и прекрасното чувство за хумор на Нейно Величество. Каква велика и красива дама беше тя, нямаше никой като нея!" пише той и добавя: "Нека Бог благослови кралицата, нека тя царува завинаги в сърцата ни и нека Бог пази нея и принц Филип под постоянната си грижа."

Тръмп публикува няколко снимки на него и кралицата по време на посещенията им. Въпреки че не е ясно дали Байдън ще покани Тръмп на погребението, Джейк Тапър от CNN заяви, че би било "умен" ход президентът да го покани на погребението. "Не мисля, че бившият президент Тръмп би искал да лети с Air Force One, предпочитайки по-скоро собствения си самолет", каза Тапър.