Доналд Тръмп е готов да обяви трета поредна кандидатура за Белия дом, като се стреми да потвърди отново позицията си на републикански знаменосец въпреки разочароващите резултати на междинните избори, които накараха някои партийни лидери да предложат поляризиращия бивш президент да се оттегли, пише The Wall Street Journal.

Тръмп, който определи 21:00ч. местно време съобщението във вторник от имението му в Мар-а-Лаго отвърна през последните дни на вътрешнопартийните критици и потенциални съперници за номинацията, предимно губернатора на Флорида Рон ДеСантис, чиято смазваща победа на преизбирането във вторник потвърди позицията му на водеща настояща алтернатива на бившия държавен глава.

Въпреки признаците на недоволство от Тръмп, той се радва на широка подкрепа сред хората, има десетки милиони в пари за кампанията и може да се похвали с успехи в преодоляването на съперниците си. Той промени демографската форма на Републиканската партия, привличайки повече гласоподаватели от работническата класа и фундаментално промени политическите подходи на партията по отношение на търговията, Китай, имиграцията и други въпроси.

Сега, на 76 години, той изглежда решен да отмъсти за загубата си от Джо Байдън през 2020 г., който навършва 80 години в неделя и посочи, че иска да се кандидатира за втори мандат. Тръмп продължава да твърди, че по време на тези избори има широко разпространена измама.

"Ние си връщаме тази красива къща“, заяви Тръмп на митинг в Пенсилвания дни преди междинните избори.

Нито един бивш президент в съвременната епоха не е опитвал подобно завръщане; последният успешен беше Гроувър Кливланд, който не бе преизбран през 1888 г., но успя през 1892 г.

Всичко това се случва на фона на провежданите разследвания срещу Доналд Тръмп, които в крайна сметка могат да осуетят кандидатурата му.