Доналд Тръмп няма да свидетелства в гражданския процес, за да оспори твърденията на писателката Е. Джийн Карол, че я е изнасилил през 90-те години на миналия век и по-късно я е оклеветил, пише Reuters. 

Адвокатът на Тръмп Джоузеф Такопина е заявил пред съдията по делото, че Тръмп се е отказал от правото си да свидетелства в процеса във федералния съд в Манхатън и е избрал да не представя защита по делото, залагайки, че съдебните заседатели ще установят, че Карол не е успял да представи убедително дело.

В отговор на искане на Reuters за коментар, Такопина е заявил в изявление, от екипа на Тръмп, че вече е съобщил на съда, че клиентът му няма да свидетелства по делото.

Луис Каплан е насрочил заключителните предуарии на двете страни за понеделник. 79-годишната Карол заведе дело миналата година срещу 76-годишния Тръмп, твърдейки, че я е изнасилил в съблекалнята на универсалния магазин Bergdorf Goodman в Манхатън през 1995 или 1996 г., а след това я е оклеветил, като е отрекъл това да се е случило. 

Тръмп, който беше президент от 2017 г. до 2021 г. и в момента е фаворит за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ през 2024 г., заяви, че Карол е измислила обвинението, за да стимулира продажбите на мемоарите си от 2019 г.

Във видео показания, пуснати пред журито, Тръмп е отрекъл да е изнасилил Карол.

"Това е най-нелепата, отвратителна история“, заявява Тръмп във видеото, прегърбен над конферентна маса, докато адвокатите на Карол са му представяли документи.  "Просто е измислено".