Доналд Тръмп твърди, че НАТО е надживял полезността си и е загуба на пари. Бившият президент на САЩ заяви още, че конфликтът в Украйна може да прерасне в Трета световна война заради действията на Вашингтон, който предава въоръжение за милиарди долари на Киев, пише The Daily Beast.

Лидерът на Републиканската партия на САЩ постави под въпрос участието на Съединените щати в междуправителствения военен алианс, като отново отправи обвинения, че някои съюзници на САЩ "не правят нищо“. Той твърди, че "ние вършим цялата тежка работа“ за Украйна, докато другите европейски сили мълчат. "Защо ние винаги водим, потенциално към Трета световна война с Русия?“ - добави той.

В крайна сметка Тръмп заключи, че НАТО ще трябва да бъде намален през следващите години: "Със сигурност не можем да си позволим повече да правим това“, каза той. "НАТО ни струва цяло състояние и да, ние защитаваме Европа с НАТО, но харчим много пари“.

След това бившият американски президент разшири тезата си на митинг пред хиляди свои симпатизанти в град Нешвил:

"Може би това ще доведе до Третата световна война заради това, което правим. Току-що дадохме 40 милиарда долара в допълнение към още 16 милиарда, общо 56 милиарда долара“, отбеляза Тръмп. Изявлението му беше излъчено от The Hill. Бившият президент отбеляза също, че съюзниците на САЩ, представлявани от Европейския съюз, оказват много по-малко помощ на Украйна. "Ако бях президент, това никога нямаше да се случи“, заключи той.

Превод и редакция: Иван Христов