След 50 години пренебрежение, "изгубеният“ императорски дворец на Рим Домус Тибериана отново отвори врати като музей на открито, пише CNN.

Доскоро разпадащата се и периферна развалина край известния Колизеум, Дворецът Домус Тибериана-построен през първия век и обичан от Нерон-се надява отново да заеме своето място като една от най-добрите туристически атракции в града.

Древният дворец се издига на Палатинския хълм - най -старият хълм в града  - мястото, където имперските династии управляват векове. Но през годините комплексът се аморитизира и през 70 -те години на миналия век Домус Тибериана е затворен поради структурната нестабилност на някои от руините. Затварянето остави след себе си това, което много римляни определяха като "черна дупка“ в археологическото сърце на столицата.

Сега, след шестгодишно преобразяване, дворецът отново отвори вратите си като "дифузен музей“, като археологическите находки и стенописи, разпръснати по обекта, са оставени, за да предоставят на посетителите прозорец в древното величие на двореца.

А той действително е велик. Домус Тибериана е първият императорски дворец на Рим, построен от император Тиберий, който комбинира и включва вече съществуващите благороднически имения, построени на хълма. Заемайки над четири хектара, дворецът включва резиденции заедно с големи градини, места за поклонение и стаи за преторианската гвардия на императора.

Като център на властта и политиката на Рим, Домус Тибериана заема спиращо дъха място, високо над палатинските и римските форуми, предлагайки на своите обитатели и посетители "изглед от балкона на града“. С течение на времето Домус Тибериана е украсен и разширен от други императори, включително Нерон, който е коронован на стълбите му само на 16 години, през 54 година.

Алфонсина Русо, директор на археологическия парк на Колизеума (към който спада Домус Тибериана) и водещ археолог по обновяването, разказа пред CNN, че по време на проекта са открити древни антики, при това много добре запазени.

Артефактите – ярки щукатури, стенописи, амфори, грънчарски изделия, статуи, теракота и религиозни статуи, свързани с култовете на Исис, Дионисий и Митра - предлагат на посетителите пътуване през времето, казва Русо.

"Те правят това място - преди (обитавано) от аристократични семейства, след това римски императори - отново да оживее“, посочва тя. "Има седем изложбени стаи, пълни с необикновени находки, като се започне от онези, предхождащи оригиналната конструкция на двореца, когато аристократите са живели в имения, преди Тиберий да ги обедини в Домуса“.

Сред новооткритите фрески са едни от най-ранните картини на лимони (считани за екзотичен плод в древен Рим, тъй като те са родом от Далечния Изток) и изображение на гладиатор, което доказва, че гладиаторските игри от тази ера са били ценени високо от богатите семейства , обясни Русо.

Императорският дворец остава в употреба до VII век, когато става папска резиденция на Йоан VII. В средата на XVI век аристократичното семейство Фарнезе-които са сред най-големите местни собственици на земи-построяват пищните градини Орти Фарнезиани на мястото, украсявайки го с орнаменти и скулптури на нимфи, сатири и фауни.

"Този паметник говори за историята“, добави Русо. "Възстановихме (Домус Тибериана) в миналото му великолепие, но предстои още работа“.

Всъщност са положени старателни усилия, за да се смеси ново и старо. Поредица от величествени, червеникаво-кафяви сводести арки, които посрещат  посетителите, са реконструирани внимателно със същите материали като древните римляни.

"Това, което прави този обновен домус уникален, е архитектурният стил“, подчертава Русо. "Успяхме да използваме оригинални материали, за да подсилим и укрепим ръчно изработените 15-метрови предни арки (които си подхождат с древната настилка на двореца“.

Това със сигурност е привлякло вниманието на обществеността. Откакто се отвори в края на септември, Домус Тибериана привлече около 400 000 посетители, "огромен успех", казва Русо и добавя, че вярва, че това въплъщение на двореца  предлага на посетителите най-евокативното посещение в поколенията.

Археологът и учен от Древен Рим Джорджо Франчети казва пред CNN, че при повторното отваряне на комплекса Domus Tiberiana, Рим е "възстановил изгубено бижу“.

"Палатинският хълм винаги е бил центърът на политиката на властта на Рим“, заяви той в интервю. "Тиберий вероятно е избрал за място на строеж на двореца семейното му имение. Няма много места като Домус Тибериана, където наистина можете да дишате миналото“.