Вицепремиерът и министър на правосъдието на Обединеното кралство Доминик Рааб подаде оставка след обвинения в тормоз спрямо подчинените му, съобщава британският телевизионен канал Sky News.

Рааб обяви, че след като две от жалбите срещу него са били уважени, ще "удържи на думата“ си и ще се оттегли от поста. Въпреки това той подчерта, че резултатите от проведеното разследване срещу него "са погрешни“ и "създават опасен прецедент за поведението на добро управление".

В писмо, публикувано в социалната мрежа Twitter, вицепремиерът поясни, че докладът за поведението му поддържа два иска срещу него.

Припомня се, че официалният доклад за поведението на Рааб бе представен пред министър-председателя Риши Сунак в четвъртък.

Източник от Лейбъристката партия разкри пред Sky News, че за втори път на министър от кабинета е било "позволено да подаде оставка“ заради обвинения в тормоз, посочвайки, че сър Гавин Уилямсън се оттегли миналата година, вместо да бъде уволнен.

Междувременно либералдемократите призоваха Рааб да подаде оставка и като депутат и да се проведат частични избори за неговото място, заявявайки, че той е показал, че "не само е негоден да служи като министър, но и да представлява неговите избиратели в парламента“.

В писмото, адресирано до министър-председателя, Рааб пише: "Призовах за разследване и се ангажирах да подам оставка, ако бъде установено какъвто и да било тормоз. Вярвам, че е важно да удържа на думата си“.