Организацията и провеждането на следващата среща на върха на държавните и правителствените лидери на страните-членки на НАТО, която ще се проведе във Вилнюс през юли 2023 г., ще струва на Литва 38 милиона евро, съобщиха от външното министерство на балтийската република, предава ТАСС.

"Първоначално беше планирано разходите за провеждане на срещата да възлизат на 30 милиона евро. Ревизираният бюджет за събитието ще бъде 38 милиона евро“, се казва в доклада. Повечето от тези средства са на разположение на Министерството на външните работи, около една трета са разпределени за Службата за сигурност на ръководството, Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната.

Както отбелязват от МВнР, подготовката за срещата върви по план. "Планът е одобрен от правителствена работна група. В момента се извършват обществени поръчки, планира се логистика, сключват се договори с доставчици на услуги“, описаха хода на работата от МВнР.

Срещата на върха на НАТО е насрочена за 11-12 юли. Очаква се да присъстват делегации от 40 държави, включително на партньори от Алианса. Около 5 хиляди души ще участват в събитието.