Долната камара на италианския парламент ратифицира споразумението между Италия и Албания за създаването на два приемателни центъра за мигранти, разположени на албанска територия. Тези приемни центрове ще служат за обработка на данни и молби за убежище на мигранти и разселени лица, спасени в морето от италианските власти, предаде ANSA.

Депутатите приеха закона за ратификация със 155 гласа "за“, 115 "против“ и двама "въздържали се“ и сега законопроектът се премества в Сената за окончателно одобрение. Споразумението, подписано от италианския премиер Джорджа Мелони и нейния албански колега Еди Рама в Рим през ноември, предвижда приемането на до 3000 мигранти и бежанци на месец.

Хора със специални нужди като възрастни хора, деца или бременни жени, мигранти и бежанци, спасени от кораби на НПО, и хора, които кацат директно на италианска земя, са изключени от споразумението. 

През декември албанският конституционен съд спря ратификацията на споразумението в парламента, докато Рама заяви, че споразумението не съдържа нищо незаконно и че очаква положителен резултат преди изтичането на крайния срок за окончателното сключване на споразумението до Март.

Откакто встъпи в длъжност през есента на 2022 г., правителството на премиера Мелони се обърна към трети страни в опит да намали тежестта на незаконната миграция по море към Италия, която се увеличи с около 50 процента през 2023 г. спрямо 2022 г.