Изтичането на секретни документи на Пентагона очевидно потвърждава това, за което множество американски наблюдатели на Латинска Америка и Карибския бсейн предупреждават в последните години: Русия и Китай създават плацдарм в района на фона на отслабващия авторитет на САЩ, пише Miami Herald.

Екранни снимки на някои от тези документи, получени от американското издание, показват, че руски наемници са планирали да представят план за обезпечаване на сигурността в Хаити след месеци на неуспешни преговори, водени от Съединените щати, за формиране на многонационални сили, които да помогнат за справяне с ескалиращото насилие от въоръжени банди в карибската държава. Те също така разкриват, че руското правителство се е опитвало да използва предложението на Бразилия да посредничи във войната, която Кремъл започна срещу Украйна, в своя полза. Също така, според строго секретните документи, Китай се облагодетелства от руско-украинската война в страни като Никарагуа, където Москва е ключов партньор в сигурността.

В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия Дом Джон Кърби заяви, че президентът Джо Байдън е бил информиран в края на миналата седмица, когато администрацията "за първи път е разбрала, че там има някакви документи“. Попитан дали има още циркулиращи документи и дали смятат, че изтичането е задържано, Кърби отговори: "Не знаем. Наистина не знаем“.

Той отказа да отговори дали изтеклите документи са имали някакво въздействие върху усилията на САЩ за събиране на разузнавателна информация в Русия: "Няма да говоря за събирането на разузнавателна информация по един или друг начин никога“.

"Както казах, служители на САЩ са се свързали със съответните съюзници и партньори, предвид някои от тези разкрития през последните няколко дни. И ние ще продължим да водим тези разговори според случая“, отбеляза той.

Докладите за нахлуването на Русия и Китай в Западното полукълбо идват, когато все повече страни се отказват от дипломатическото признаване на Тайван в полза на Пекин, а страни като Никарагуа и Венецуела, и в по-малка степен Куба, са склонни да позволят политическите им отношения с Русия да бъдат използвани за излъчване на символични заплахи срещу Съединените щати.

Евън Елис, професор по латиноамерикански изследвания в Института за стратегически изследвания на Военния колеж на армията на САЩ, казва, че като цивилен служител на правителството на САЩ не може да "потвърди, отрече или изрично коментира“ изтеклите секретни документи. Но документите от публичен източник ясно показват, че американските служители имат нарастваща загриженост относно присъствието на Русия, Китай и Иран в Западното полукълбо.

Регионът "е на безпрецедентно ниво на политическа и икономическа криза, в която имате много различни държави, които се люлеят на ръба по отношение на това дали продължават да бъдат прозрачни демократични режими или нещо по-радикално“, отбелязва Елис, който също така служи като старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон.

Чувствителният материал съдържа главно секретни оценки на американското разузнаване за руското нахлуване в Украйна. Копия от документите започнаха да циркулират в различни социални медии преди седмици. Въпреки че Herald не можа да ги провери независимо, служители на Пентагона признаха, че повечето са автентични, въпреки че някои изглежда са променени. ФБР разследва източника на изтичането на информация.

Един доклад, базиран на информация, събрана от Администрацията за борба с наркотиците на САЩ, казва, че към края на февруари членове на руската наемна сила, известна като групата Вагнер, "планират дискретно да пътуват до Хаити, за да оценят потенциала за договори с правителството на Хаити за борба срещу местни банди“.

"Не може да ме изненада, че (Вагнер) търсят възможности за бизнес“, казва Елис, добавяйки, че не знае лично за техните планове. "Но има разлика между търсенето на бизнес възможности и действителния сериозен разговор с някого, който може да доведе до договор“.

Високопоставен хаитянски служител коментира пред Miami Herald, че министър-председателят Ариел Хенри не е имал никакви дискусии с ЧВК "Вагнер“ или с руски официални лица, нито е търсил помощ като част от молбата си към международните партньори за разполагане на сили за бързо реагиране в Хаити, които да помогнат на националната полиция да се справи с бандите.

В друг доклад се казва, че към края на февруари служители на руските външни работи са одобрили предложение за посредничество на Украйна, представено от наскоро избрания президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Тайният документ предполага, че отхвърлянето на плана от Украйна не е неоснователно, тъй като според доклада руските официални лица планът "да се създаде клуб от предполагаеми безпристрастни посредници за уреждане на войната в Украйна … ще отхвърли парадигмата "агресор-жертва“ на Запада".

В началото на тази година Лула да Силва отхвърли призивите за изпращане на оръжия в Украйна, вместо това се застъпи за решение чрез преговори. Но той беше критикуван за това, че еднакво обвини двете страни за войната и коментари миналата седмица, предполагащи, че Украйна трябва да се откаже от териториалните претенции към Крим, който Русия анексира през 2014 г. В доклада на американското разузнаване се споменава, че бразилското правителство е планирало да изпрати пратеник в Москва за обсъждане на плана в началото на април.

Селсо Аморим, съветникът на Лула да Силва, се срещна с руския президент Владимир Путин в края на март. В интервю за CNN Аморим заяви че вратите не са напълно "затворени“ за намиране на решение на войната чрез преговори.

Елис гледа на позицията на Лула да Силва като на негов начин "да се опита да позиционира Бразилия да има по-голяма международна роля“, подобно на това, което правеше по време на предишния си мандат. Той изкара два мандата като президент на Бразилия между 2003 и 2010 г.

"Виждам това като по-скоро опортюнистична дипломация, отколкото нещо друго“, коментира той. "Виждате това с AMLO [президента Андрес Мануел Лопес Обрадор] в Мексико по подобни причини ... в Ел Салвадор, в Хондурас, ако погледнете записа на гласуването в ООН. Има онзи вид традиционна латиноамериканска ориентация на "Няма да се намесваме в международната политика, освен ако в нея няма нещо за нас“.

Трети документ разкрива тайни преговори между Китай и Никарагуа за изграждане на дълбоководно пристанище в Блуфийлдс на карибския бряг на страната. Позовавайки се на сигнално разузнаване, в доклада се казва, че China Harbor Engineering Company преговаря за провеждане на първоначални проучвания на място и обсъждане на бъдещи операции от средата на 2022 г. Тайвански официални лица за първи път предупредиха за интереса на Китай към изграждането на военноморски предем пост в Никарагуа в края на 2022 г. Никарагуа прекъсна дипломатическите връзки с Тайван през 2021 г.

Според доклада Никарагуа, под управлението на Даниел Ортега и съпругата му Росарио Мурийо, "все още гледа на Русия – също заинтересована от Bluefields – като на свой основен партньор в сигурността“, но от началото на пълномащабната война в Украйна, разшири връзките си с Пекин, закупувайки оборудване за сигурност и давайки съгласие за присъствието на китайски военен представител в страната. Въпреки че в доклада се казва, че Китай не е заявявал планове за "придобиване на отвъдморска база или военен достъп в Никарагуа“, той оценява, че правителството на Никарагуа "вероятно ще обмисли предлагането на военноморски достъп на Пекин в замяна на икономически инвестиции“.

Елис казва, че въпреки че вижда китайската заплаха в региона като "далеч, много по-голяма“ от тази на Русия, има причина САЩ да се притесняват от дейностите и на двете страни. Например, тъй като конфликтът в Украйна продължава, той вярва, че някои страни от Латинска Америка може да са по-склонни да позволят на Русия "да направи някои ограничени, но много сериозни неща в (Западното) полукълбо“.

"Докато Путин се придвижва към своята крайна игра, ако иска да повиши залога, той има малък брой заплахи в региона, които е готов да активира“, предупреждава той.

По време на свидетелски показания в Конгреса през февруари 2019 г., директорът на Южното командване на САЩ по това време, адмирал от ВМС на САЩ Крейг С. Фалър, заяви пред сенатска комисия, че нарастващото влияние на Русия и Китай в Западното полукълбо е сред основните предизвикателства за сигурността, засягащи Съединените щати.

"Най-тревожното прозрение“, казва той, "е степента, в която външните държавни актьори, особено Русия, Китай и Иран, разширяват влиянието си в Западното полукълбо. Русия, по-специално, си създава възможност за действия във Венецуела, Никарагуа и Куба, които заплашват сигурността и просперитета на полукълбото“.