Доклад на Европол показа  влиянието на престъпните мрежи в Европейския съюз, по-специално замесени в тези мрежи се оказват българи, румънци, сърби и украинци. Те участват в най-опасните операции, свързани с трафика на хора за трудова и сексуална експлоатация, се посочва в доклада представен на брифинг и публикуван на сайта на Европол.

"В този доклад се разглеждат вътрешните механизми на престъпните мрежи, които представляват най-голяма заплаха за сигурността на ЕС. Докладът е първи по рода си и съдържа общоевропейски анализ от гледна точка на правоприлагащите органи. В него подробно се описва как са организирани най-застрашаващите престъпни мрежи, с какви престъпни дейности се занимават и как и къде действат. В доклада се оценява и кои са специфичните характеристики на престъпните мрежи, които увеличават заплахата за вътрешната сигурност на ЕС.

Всички държави членки на ЕС, и 17 от партньорските държави на Европол са предоставили данни за определяне на най-застрашаващите престъпни мрежи в Европа.

В резултат на това е създаден уникален набор от данни за 821 най-опасните престъпни мрежи, с обширна информация за всички аспекти, които ги описват и помагат за оценка на тяхната заплаха.

Тези мрежи извършват незаконни дейности като трафик на наркотици, контрабанда на акцизни стоки и трафик на хора. Анелис Верлинден, министър на вътрешните работи на Белгия, е подчертала преобладаващото участие на лица от страните от Западните Балкани, особено Албания, заедно с участници от Турция и Мароко, в тези престъпни предприятия.

Верлинден е допълнила връзката между пазара на наркотици и насилието в ЕС, подчертавайки значението на организираната престъпност като основен източник на приходи за тези мрежи.

Тя е предупредила за пагубното въздействие на прането на пари и корупцията върху върховенството на закона и основните свободи.

Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдието, е изразил загриженост относно широко разпространеното влияние на престъпните групи, отбелязвайки склонността им да сплашват и подкупват съдебни служители и служители на прокуратурата на ЕС.