Доказателствата, водещи до историческото обвинение срещу бившия президент Доналд Тръмп, включват аудиозапис от 2021 г., в който той говори за очевидно таен документ и казва: "Като президент можех да го разсекретя, но сега не мога“, разкрива пред The Washington Post в петък запознат източник.

През последните дни стана ясно, че собствените думи на Тръмп са едни от най-мощните доказателства срещу него, което води до повдигането на обвинителен акт по седем точки, обвиняващ го в умишлено запазване на тайни на националната отбрана, заговор, възпрепятстване на правосъдието и неверни изявления , твърдят запознати. Обвиненията срещу бившия президент все още не са разпечатани, но един от неговите адвокати ги потвърди снощи пред CNN, която първа съобщи за коментарите на записа.

Тръмп заяви в четвъртък вечерта, че адвокатите му са били уведомени, че той е обвинен в Маями и трябва да се яви в съда там във вторник следобед. Той отрече да е извършил нарушение и обвини правителството, че го преследва по партийни причини, защото се кандидатира отново за президент. Това е първият път, когато бивш президент на САЩ е обвинен в престъпления от Министерството на правосъдието.

Записът е направен през лятото на 2021 г., докато Тръмп говори с изследователи за книга, написана от бившия му началник на кабинета Марк Медоус, според хора, запознати с разследването, които са говорили при условие за анонимност, за да опишат елементи от случая. .

Въпреки че има множество хартиени, видеозаписи и свидетелски доказателства срещу Тръмп за предполагаемо злоупотреба с класифицирана информация и възпрепятстване на правосъдието, записът е важен, защото подкопава централно твърдение, което Тръмп изтъкна от започването на разследването миналата година - че той по някакъв начин е разсекретил стотиците класифицирани документи, открити по-късно в неговия дом и частен клуб в Мар-а-Лаго.

Прокурорите получиха записа и го пуснаха за поне един свидетел, който се яви тази година пред голямо жури във Вашингтон. В записа Тръмп се оплаква от генерал Марк А. Мили, председател на Съвета на началник-щабовете.

"Е, с Мили… ъъъ, нека да видя това, ще ви покажа пример. Той каза, че искам да нападна Иран. Не е ли невероятно? Имам голяма купчина документи; това нещо просто се появи“, казва Тръмп, според лицето, запознато със стенограмата. "Виж. Това беше той. Представиха ми това — това не е протоколно, но — представиха ми това. Това беше той. Това беше Министерството на отбраната и той. … Това не беше направено от мен, това беше той. Всякакви неща — дълги страници, вижте. Чакай малко, да видим тук. Току-що открих, не е ли невероятно? Това напълно печели моя случай, нали знаеш. Освен че е силно поверително. Тайна. Това е секретна информация. Вижте, вижте това. … Това беше направено от военните и дадено на мен“.