Протестиращи във Франция подпалиха страната, а Еманюел Макрон сочи с пръст TikTok и Snapchat за наливането на масло в огъня, пише европейската редакция на Politico.

През последните три дни избухнаха бурни протести в цяла Франция, след като полицай в предградие на Париж застреля и уби 17-годишния Нахел М., който е от северноафрикански произход. Протестиращите атакуват обществени сгради, транспортни системи и магазини със снаряди и коктейли Молотов, ранявайки 249 членове на силите на реда, а 875 души са арестувани. 

За разлика от избухването на насилие през 2005 г., вълнението, което тогава е довело до спиране на обществения транспорт, отмяна на концерти и разполагане на бронирани превозни средства в цялата страна, може да бъде документирано в реално време, споделено онлайн и видяно от десетки хиляди в платформите на социалните медии като TikTok, Snapchat и Twitter. 

Този онлайн феномен е разтревожил политическите лидери във Франция, които бързат да намерят решения, тъй като няма признаци безредиците да бъдат прекратени.

"Видяхме събирания с насилие, организирани в няколко [социални медийни платформи] – но също и вид мимикрия на насилие“, е заявил френският президент Еманюел Макрон в петък след кризисна среща на правителството. Той е обвинил по-младите протестиращи, че са напуснали реалността и "живеят във видеоигрите, които са ги опиянили“.

Френският президент е поискал технологичните компании да изтрият насилственото съдържание и да предоставят на органите на реда самоличността на протестиращите, които използват социалните медии, за да подклаждат и изострят безредиците. "Очаквам тези платформи да бъдат отговорни“, е заявил той. 

Според проучване на най-гледания новинарски канал във Франция BFM, TikTok и Snapchat са наводнени с видеоклипове от безредиците и грабежите във Франция. В TikTok хаштаговете, свързани с бунтовете, са прокарани от алгоритъма на платформата. Полицейски служители също заявили за BFM, че някои протестиращи координират действията си и комуникират в реално време чрез услуги за съобщения в WhatsApp и Telegram чрез онлайн инструменти, които не съществуваха през 2005 г., когато безредиците са оставили стотици обществени сгради повредени и хиляди коли изгорени.

Правителството е трябвало да се срещне с представители на социалните медии на 30 юни вечерта и ръководителите на компаниите да бъдат притиснати да сътрудничат.

Някои обаче са заявили, че социалните медийни платформи са несправедливо обвинявани от видни политици, които трябва да насочат вниманието си другаде.

Службата за правата на човека на ООН се е намесила, като е заявила, че Франция трябва да се заеме с "проблемите с расизма и дискриминацията в правоприлагането“, имайки предвид убийството на тийнейджъра.

Технологиите отдавна се използват за координиране на демонстрации и протести, е заявил експертът по политически комуникации Филип Моро Шевроле пред POLITICO, и е добавил, че правителството ще бъде "извън контакт“, за да отговори на кризата, като се съсредоточи върху технологичните компании и видеоигрите.

"Преди текстовите съобщения бяха обвинявани [за подпомагане на безредици], сега това са социалните мрежи. За протестите на "Жълтите жилетки" е бил обинен във Facebook“, е заявил Моро Шевроле.

Двете страни на монетата

Но ролята на онлайн платформите надхвърля излъчването на пожари, грабежи и подпомагането на протестиращите да се организират. Насилствените безредици започнаха с видео, което, разбира се, е публикувано в социалните медии.

"Очевидно има промяна, като все повече хора възприемат рефлекса да снимат полицията. Преди всичко общността на активистите вече е в състояние бързо и широко да разпространява видеоклиповете“, е заявил Магда Бутрос, учен по социология в Университета на Вашингтон, който изучава активизма срещу полицейското насилие във Франция.

Когато полицай застреля и уби Нахел М. (името, с което той е идентифициран публично) във вторник, медийните съобщения първоначално разчитаха на източници от правоприлагащите органи, които твърдят, че шофьор е заплашил живота на полицая. Но видео, заснето от случаен минувач и публикувано в Twitter, показва различна история: две ченгета стоят до кола и едното застрелва шофьора от близко разстояние.

Друг неотдавнашен инцидент (което е от решаващо значение, незаснет) показа силата на социалните медии да държат отговорни полицейски служители и способността да подпалят държава или не.

Преди две седмици тийнейджър е починал при подобни обстоятелства като Нахел М. в района на Шарант в Западна Франция. Съобщава се, че младият мъж е бил застрелян от полицай, защото отказал да се подчини.

Това остана сравнително незабелязано, е обяснил бившият френски депутат Томас Мение, защото Шарант е в по-отдалечен район в сравнение с гъстите заграждения на френската столица.

Освен това остава незабелязано, е допълнил Месние, защото "нямаше видео, което да се разпространи в социалните мрежи, да участва и да подсилва емоциите и чувството на страх у хората“.