"Оттук нататък за мен се очертават 3 сценария за развитието на този конфликт. Първият сценарий е да станем свидетели на нова ескалация, като това е възможно най-вероятният сценарий, защото аз очаквам Русия да смени стратегията си. В каква посока и под каква форма е още рано да се каже." Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" доц. Искрен Иванов – политолог, международен анализатор, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"Москва на няколко пъти подчерта своята решимост да не прекъсва военните действия по време на коледните и новогодишните празници. Само по себе си това бе едно послание, което загатва, че нова ескалация ще има. Но знаете ли, аз все пак мисля, че Русия ще продължи да се придържа към тактиката на руската зима, тъй като на този етап тя дава не просто някакви конкретни военни резултати, а по-скоро психологически резултати", каза доц. Иванов.

Според него Русия иска останалата част от света да види Украйна без ток и по този начин да срази бойния дух на украинците.

"Вторият възможен сценарий това е да станем свидетели на преговори. Този сценарий е така да кажа съвсем невероятен, защото и двете страни отхвърлят преговорите. На този етап няма решимост и от Москва, и от Киев да има такива преговори. Турция се опитва да посредничи неуспешно", заяви той.

"Третият вариант, който е най-плашещ и до който аз се надявам да не се стигне, това е войната да излезе извън границите, в които е в момента, и по някаква форма да се разпространи извън зоната на конфликта. Това може да се случи, ако боевете продължат към полуостров Крим. Защото за мен лично Москва ще реагира много по-остро и по-решително, ако Украйна реши да атакува Крим", каза в заключение доц. Искрен Иванов.

Цоня Събчева