Кибердоброволците на Лигата за безопасен интернет са установили през последните дни 1,5 милиона фалшиви съобщения относно частичната мобилизация в Русия и около 640 000 неверни съобщения за референдумите за присъединяването на Луганската и Донецката народна република, както и на Запорожска и Херсонска област към Русия, предаде ТАСС, като се позова на изявление на директора на Лигата Екатерина Мизулина.

Според Мизулина по-голямата част от дезинформацията се разпространява от Украйна, Естония, Литва и Полша.

Появиха се недостоверни съобщения, че Москва уж има план за мобилизация на 32 000 души и че цените на самолетните билети са се увеличили стотици пъти. "Разпространява се и информация, че с началото на мобилизацията всички разговори и съобщения на гражданите, особено в месинджърите, ще бъдат записвани и следени. Подобна фалшива информация се появява за първи път през 2017 г. и периодично се възобновява. Друга провокация е, че хората в Дагестан уж излязоха на протест срещу частичната мобилизация. Всъщност кадрите са от митинг в Иран", казва Мизулина. Освен това, казва тя, се разпространява информация, че на митингите в подкрепа на референдумите ще бъдат раздавани призовки. "Всичко това също не е вярно", каза Мизулина.

Тя даде и примери за фалшификации, свързани с гласуването в Донбас.

Така например в интернет се появи доклад на чуждестранен агент, който вече обобщи референдумите и ги обяви за нелегитимни. "Този чуждестранен агент няма нищо общо с референдумите, не е наблюдател", каза Мизулина. Разпространява се и видеоклип, в който се препоръчва да се осуети гласуването на 25 септември. "Фалшива информация е и, че украинските специални служби снимат участниците в гласуването, за да ги предадат на правоохранителните органи на киевския режим. Говори се и за някакъв вид наказателно производство срещу няколко хиляди души едновременно", казва Мизулина.