Газпром е произвел 412,6 милиарда кубически метра газ през 2022 г, а износът за страни извън ОНД в края на годината възлиза на 100,9 милиарда кубически метра, съобщи ръководителят на холдинга Алексей Милер. Тези цифри са съответно с 20% и 45,5% по-ниски в сравнение с 2021 г., според статистиката на Газпром, предава ТАСС.

 "Що се отнася до производството на газ, през 2022 г. то възлиза на 412,6 милиарда кубически метра. "Газпром“ достави 100,9 милиарда кубически метра газ на страните извън ОНД“, каза той в изявление на "Газпром“. Доставките от газопреносната система за руските потребители възлизат, по оперативни данни, на 243 милиарда кубически метра.

Според Милер в също време по света се регистрира ръст потреблението, което се свързва главно с Азия и затова руската компания "засилва позициите си в тази посока".

По-специално, "Газпром" увеличава износа на газ за Китай чрез газопровода "Силата на Сибир", каза генералният директор на компанията. "Развитието на нашия китайски вектор е свързано и с два перспективни маршрута: от Далечния изток и през Монголия. По първото е сключен договор, второто трасе е в процес на разработка. Общият обем на годишните доставки по трите маршрута е около 100 милиарда кубически метра“, заяви Милер, цитиран от "Коммерсанть“.

През 2022 г. износът на Газпром за ключовите му външни пазари е намалял с 46% до 100,9 милиарда кубически метра. м, достигайки най-ниското ниво в историята на компанията. Почти целият спад на износа падна върху страните от ЕС, доставките за които поради санкции намаляха 2,5 пъти, до най-ниското ниво от началото на века. Ако настоящите тенденции продължат през 2023 г., износът може да спадне с още 25%.