Учените бият тревога: изменението на климата на планетата "неизбежно" води до "верижно" изчезване на голяма част от флората и фауната на Земята. Изчисления на суперкомпютри, които отчита взаимозависимостта на организмите, показват, че до 2050 г. 6-10% от видовете ще изчезнат, а до края на века – 27%, съобщава France Info.

Според проучване, публикувано в списание Science Advances, Земята е "неизбежно" застрашена от "верижното" изчезване на животни и растения. В статията се подчертава, че новите инструменти за моделиране са в състояние по-добре да вземат предвид "съвместното изчезване“, при което измирането на някои видове води до същото и при други, зависими от тях.

"Всеки вид е зависим от другите по някакъв начин“, казва професорът от Австралийския университет "Флиндърс“ и съавтор на изследването Кори Брадшоу. Например, ако вид изчезне поради изменение на климата (първично изчезване), тогава хищникът, който се е хранил с него, също ще изчезне поради липса на храна (съвместно изчезване).

В миналото моделите не са отчитали адекватно този феномен на съзависимост. В новото проучване, обясни Брадшоу, учените са използвали супермощни компютри, за да създадат огромна "виртуална планета Земя“, като вземат предвид "кой кого яде“. Такъв модел позволява да се разиграят различни сценарии на изменение на климата и унищожаване на местообитания - например поради обезлесяване - за да се предскаже загубата на биоразнообразие на определено място.

Авторите на изследването прогнозират, че заплахата от изчезване ще бъде най-силно изразена там, където разнообразието е по-широко представено. Учените са установили също, че до голяма степен изчезването на флората и фауната ще се дължи на изменението на климата. Това заключение е поредно напомняне, че климатът и биоразнообразието са тясно свързани, пише France info.