Без западна помощ Украйна ще бъде изправена пред пълно спиране на тока след няколко седмици, заяви пред ZDF полковник Маркус Рейснер, военен стратег в австрийското министерство на отбраната.

"Ако тук не бъде разположена мощна противовъздушна отбрана, Украйна ще потъне в пълен мрак след няколко седмици“, каза той.

По думите на военния, Киев се е указал уязвим към ударите по инфраструктурата, тъй като в началния етап на войната Русия е унищожила примерно една трета от украинската ПВО. А в същото време Западът е недооценил възможностите на Москва, счита Райснер.

Полковникът подчерта, че "да се направи нещо по въпроса" е почти невъзможно поради големия размер на Украйна и многото обекти, които се нуждаят от защита.

"Европа се опитва да събере това, което има, и да го изпрати в Украйна. Ние изоставаме, а Русия <…> отново поема инициативата. Това е парадоксална ситуация", признава Райснер.

Руските въоръжени сили започнаха да нанасят ракетни удари срещу украинска инфраструктура на 10 октомври, два дни след атаката срещу Кримския мост, зад която според Москва стоят украинските служби за сигурност. Целите са енергетика, отбранителна промишленост, военно командване и комуникационни съоръжения. Всеки ден се обявяват въздушни нападения в регионите на Украйна, често в цялата страна.

Друг масиран удар беше извършен на 23 ноември. От Киев съобщиха, че всички атомни електроцентрали и повечето топлоелектрически централи и водноелектрически централи са се оказали без ток, а по-голямата част от населението е останало без електричество. Три дни по-късно украинските власти съобщиха, че все още има 25 процента дефицит на капацитет в мрежата.