Вицеканцлерът на и министър на икономиката на ФРГ Роберт Хабек пристигна на посещение в Киев, откъдето обяви, че до "няколко седмици“ Украйна ще получи допълнителни системи за противовъздушна отбрана IRIS-T, съобщава вестник BILD. От редакцията уточняват, че директорът на компанията-производител на системите Diehl Defense - Хелмут Раух, придружава Хабек на посещението му в украинската столица.

От Киев Хабек припомни, че Германия вече е предала IRIS-T на Украйна.

"Три от нашите системи вече са в Украйна, а още ще бъдат доставени само след няколко седмици“, обяви той.

Хабек изрази увереност, че руският президент Владимир Путин няма да се ограничи до Украйна: ако постигне успех там, със сигурност ще продължи войната с други държави.

"Затова е важно за нашата сигурност и мир в Европа Украйна да се защити успешно и ние да й помогнем“, обясни той.

BILD припомня, че пристигането на Хабек със специален влак до Киев е второто му официално посещение в Украйна от началото на войната. Заедно с вицеканцлера на Германия в Украйна пристигна "бащата“ на Iris-T SLM Хелмут Раух. Последният оглавява оръжейната компания Diehl Defense, която произвежда споменатите зенитно-ракетни системи.

Очаква се в Киев германската делегация да се срещне с президента Володимир Зеленски, министъра на икономиката Юлия Свириденко, както и с министъра на енергетиката Герман Галущенко. След това Хабек ще отиде на посещение в Молдова за преговори с премиера Дорин Рекан.