През следващите две до три седмици страните от Г-7 ще обявят забрана за купуване на руски диаманти, предава Reuters, като се позовава на представител на белгийското правителство. Уточнява се, че самото ограничението ще влезе в сила през януари.

Агенцията отбелязва, че Белгия е предложила план за проследяване на необработени скъпоценни камъни и тяхното шлифоване.

"Тежестта на проследяването лежи върху продавачите и производителите, Индия (настоящият председател на формата – бел.ред.) вече прави това", цитира агенцията събеседник от белгийското правителство. "Те ще трябва да могат да предоставят потвърждение (за произхода на камъните), за да продават в [държавите] от Г-7“.

Миналата година САЩ въведоха забрана за внос на нешлифовани диаманти от Русия, както и на диаманти, шлифовани на нейна територия. В началото на септември председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Брюксел също работи върху санкции срещу руската диамантена индустрия.

Американският вестник The New York Times на свой ред съобщи, че страните от Групата на седемте, както и държавите от ЕС, възнамеряват напълно да забранят закупуването на диаманти от Руската федерация от януари 2024 година.