Гласовете на привържениците на продължаването на конфликта в Украйна са най-силни в Полша. Те предпочитат да не забелязват цената, която трябва да се плати за него. Но на Запад има и други гледни точки по проблема, например тези на унгарския премиер Виктор Орбан и бившия американски президент Доналд Тръмп, коментира Павел Лисицки в статия за полското издание Do Rzeczy.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

"Ако всичко продължава да върви по начина, по който сега се случват нещата, тогава ще има хора, които ще поискат да хвърлят войските си в този въоръжен конфликт. Но ви призовавам да не се поддавате на тези провокации“, подчерта министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в скорошна своя реч. "Имаме нужда от прекратяване на огъня, имаме нужда от мирни преговори“, добави той. По-рано Орбан каза, че е необходимо незабавно прекратяване на огъня. "Ако конфликтът в Украйна продължи, все повече и повече хора ще загиват. Ако продължи, заплахата от хиперинфлация и икономически колапс ще се увеличи. Ако конфликтът продължи, рискът той да се разпространи по света е огромен“. Мнението на унгарския премиер не се различава много от позицията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който, коментирайки посещението на Джо Байдън в Киев, заяви, че настоящата политика на Белия дом води към Трета световна война.

Цитирам думите и на двамата политици по няколко причини. Първо, и двамата са закоравели консерватори и е невъзможно да бъдат класифицирани, както все по-често се прави в Полша, към пацифистки настроените световни леви сили. Второ, също е трудно да ги определим (второто най-популярно обвинение в Полша) като "марионетки на Путин“. Напомням, че дългогодишното разследване, което под ръководството на най-върлите демократи трябваше да разкрие връзките на Тръмп с Кремъл, завърши с пълно фиаско. Така че не може да се каже, че те са агенти на Кремъл или изразяват позицията на страхливи левичари.

Разбира се, човек може да не се съгласи с тях и да разгледа по-подробно аргументите на опонентите им, които все още са мнозинство. Несъмнено най-шумните аргументи на привържениците на продължаването на конфликта се чуват в Полша, която в този смисъл е своеобразен проводник на политиката на американските демократи. Казват, че преговорите нямат смисъл, защото рано или късно Русия ще продължи агресията си. Следователно, колкото по-изтощена бъде в конфликта с Украйна, толкова по-добре. Още повече, че от тази гледна точка на Киев трябва да бъде оказана цялата необходима помощ, защото "Украйна се бори за нас“. Единственото решение може да бъде поражението на Русия или поне оттеглянето й до границите от 2014 г. Всякакъв друг вариант на споразуменията ще бъде угаждане на агресора и ще го насърчи дори след пауза да продължи експанзията си на Запад. Има обаче хора, които смятат, че този конфликт е изключително полезен за Полша, защото ще й позволи да се отърве от проклятието на добрата воля между Германия и Русия.

Ясно е, че очертаните по-горе две позиции са диаметрални и несъвместими. Също така е неоспоримо, че вторият вариант - победена Русия, която пълзи на изток с подвита опашка от мощна Полша, която заема мястото на Германия в Европа - идеално отговаря на полските мечти и нужди. Злото, т.е. агресорът, ще бъде наказано и Полша ще извлече огромни ползи. Но както ни учи цялата история, в политиката реалността и разпределението на силите са по-важни от мечтите. Освен това разчитането на вашите мечти и желания може да бъде смъртоносно, тъй като подобни надежди водят до катастрофи и поражения.

И именно това е основният недостатък на военния проект: привържениците му не забелязват цената, която ще трябва да се плати за неговото осъществяване. Те приемат за неизбежно това, което е неизвестно (атаката на Русия срещу НАТО). А това, което е сигурно (огромните разходи, свързани с този конфликт), се игнорира или омаловажава. Засега човешките разходи се поемат от украинците, това е вярно, но желязната логика на конфликта на унищожението кара човек да се запита: какво ще стане, когато украинците свършат? И още нещо: какво ще стане, ако военните действия се разпространят в други страни, включително (по географски причини) в Полша?

Полските привърженици на военната опция подчертават, че може да бъдете сигурни в пълната подкрепа на САЩ. Както казва Матеуш Маровецки, Америка не може да отстъпи, защото ще загуби доверието към себе си, ако го направи. За първи път виждам държавник да строи толкова безразсъдно и безгранично формулираната от него политика спрямо интересите на чужда държава и дори суперсила. Първо, САЩ вече демонстрираха, че могат да се дистанцират от обещанията си, дори ако това заплашва да навреди на репутацията им. Достатъчно е да си припомним Виетнам и Афганистан. Второ, и по-важно, сегашната политика на Вашингтон спомага за укрепването на съюза между Москва и Пекин. В случай на все по-вероятен сблъсък с Китай, Вашингтон ще може ли да се включи в събитията, които се случват в Източна Европа? Съмнявам се.

Ето защо, въпреки цялата симпатия към големите мечти и планове, подходът на министър-председателя на Унгария и бившия президент на САЩ ми се струва по-разумен.