На Турция ще са необходими пет или шест години, за да приведе разработената в страната система за противовъздушна отбрана Siper до нивото на системите на американската Patriot или руската С-400. Това увери ръководителят на Департамента за отбранителната промишленост на Турция Исмаил Демир, предава телевизионният канал TRT.

"Като цяло вече се конкурираме със системите SAMP-T (системи за ПВО, произведени от концерна Eurosam). Те са малко по-добри в някои отношения, но нашата система Siper е близо до тяхното ниво. Доближаваме се и до Patriot. Що се отнася до Patriot или C-400, тогава ни дайте още пет или шест години и ние ще имаме подобни системи“, категоричен бе Демир.

По думите му работата по Siper продължава нон-стоп, на този етап има множество тестове и изпитвания. Системата има различни модификации, първата от които "може скоро да бъде прехвърлена в армията... Поставили сме си за цел да направим основната модификация на комплекса, способна да поразява цели на големи разстояния. Имаме амбициозни цели и срокове", поясни Демир.

Siper е система за противовъздушна отбрана с голям обсег, която е предназначена за унищожаване на всякакви въздушни цели. Разработването й започна през 2018 г. от Aselsan, Roketsan и SAGE (Институт за изследване и развитие на отбранителната индустрия). Първите тестове на комплекса бяха проведени през декември 2022 г. Тогава бе показано, че системата е способна да открива, проследява и поразява високоскоростни цели на разстояние над 100 км. Плановете на компанията и армията са тези система да влязат на бойно дежурство през 2023 г.

Турция придоби четири дивизиона системи за противовъздушна отбрана С-400 от Русия на стойност 2,5 млрд. долара, припомня медията.