От 1 април марихуаната вече не е в списъка на забранените наркотици в Германия, припомня вестник BILD, като дава отговори на някои от основните въпроси относно промените в законодателството.

Защо федералното правителство легализира канабиса?

Министърът на здравеопазването на ФРГ Карл Лаутербах отбелязва, че опитите за потискане на черния пазар на марихуана чрез наказателно законодателство са се провалили. Въпреки това канабисът там е "често замърсен“, което създава допълнителни рискове за здравето на потребителите.

Колко грама марихуана може да носите със себе си?

Притежаването на не повече от 25 грама изсушен канабис на обществени места не се наказва. Допуска се съхраняването на до 50 грама у дома, както и отглеждането на не повече от три растения. В същото време превишаването на пределно допустимите стойности остава само административно нарушение.

Култивирането и разпространението трябва да стане възможно чрез т.нар. асоциации (максимум 500 членове, минимална възраст 18 години). Тези организации законно ще отглеждат канабис за развлекателни цели за своите членове - без намерение да печелят.

50 грама много ли са?

Сегашните оценки показват, че един грам марихуана може да се използва за направата на три цигари, т.е. 50 грама са 150 къса цигари. От гледна точка на противниците на легализацията това е прекалено голямо количество. Германската медицинска асоциация определя 50 грама марихуана на месец доза, която "съответства на високорискова консумация и води до разстройства, свързани с канабиса“.

Ще се продава ли канабис в специализирани магазини?

В средносрочен план, да. Федералното правителство обаче иска да регулира това едва на втория етап от промените и чрез друг закон, който се подготвя в момента.