Европейският съюз работи по план за укрепване на миграционната политика и възнамерява да отдели 500 милиона евро за организиране на хуманитарни коридори за приемане на бежанци. Това написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в писмо до италианския премиер Джордже Мелони, публикувано в във вестник La Stampa.

"До 2025 г. ще отделим финансиране в размер на най-малко 500 милиона евро за организирането на хуманитарни коридори, осигуряващи помощ при настаняването на около 50 000 души“, обяви Фон дер Лайен.

Въпросите на миграционната политика ще бъдат обсъдени на следващата среща на върха на ЕС в края на март. Председателят на ЕК отбеляза, че "миграционният проблем е изключително сложен" и призна, че не е лесно да се намерят "радикални и всеобхватни решения". Фон дер Лайен посочи необходимостта от работа в три области: укрепване на сътрудничеството със страните партньори, предотвратяване на неконтролирани и незаконни плавания и оказване на помощ по море; оказване на помощ на тези, които наистина се нуждаят и имат право на международна закрила с цел да не търсят съдействие от престъпни групи; по-добра координация на помощта в Средиземно море.

Това съобщение дойде в отговор на писмо, изпратено по-рано до ЕК от Мелони, в което италианският премиер предупреждава за риска от безпрецедентен мигрантски натиск и изтъква необходимостта от общоевропейски подход за решаване на проблема.

Проблемът с миграцията отдавна е препъни камък между страните от ЕС. Най-голяма тежест при приемането на пристигащите по море пада върху южноевропейските страни – Италия, Гърция, Малта, Кипър, Испания, които са обект на разпоредбата на Дъблинските споразумения относно необходимостта от осигуряване на прием в държавата на пристигане. В същото време много пристигащи както от африкански, така и от азиатски страни са икономически мигранти и се опитват да достигнат до северните страни в Европа. ЕС многократно е говорил за преразглеждане на Дъблинските споразумения, но досега е постигнато само споразумение за преразпределение на мигранти на доброволна основа. Италия се опитва да пресече нелегалната миграция, като затяга правилата за неправителствените организации, участващи в спасяването на бедстващи в морето.

Проблемът с миграцията отново се изостри във връзка с последната трагедия край бреговете на италианския южен регион Калабрия. Повече от 70 бежанци загинаха в резултат на потъването на лодка, отплавала от Турция. Мигрантите произхождат главно от Афганистан, Пакистан, както и от Сирия, Ирак и Иран.

Афганистанците имат право на убежище в Европа. Освен това Италия, подобно на други страни, след изтеглянето на американските войски и връщането на талибаните на власт, обеща да приеме онези, които искат да напуснат страната. Бе съобщено и за плановете на ЕС да организира дипломатическа мисия. Но контакти с Кабул така и не бяха установени.

Италианските власти са обвинявани в ненавременна помощ на лодката, за която Frontex е сигнализирала шест часа преди бедствието. От италианското вътрешно министерство обаче твърдят, че в съответните служби не е постъпвала информация за потенциална опасност около плавателния съд. По миграционния път от Турция, който се използва повече от мигранти от азиатски и близкоизточни страни, често се стига до прехвърляния в Гърция. Към Апенинския полуостров се насочват предимно мигранти, идващи от Северна Африка. От началото на годината близо 15 000 души са пристигнали в страната по море, което е три пъти повече спрямо 2020 и 2021 г. за същия период. От октомври 2022 г. 36 000 души са били спасени в морето.