В края на март 2024 г. министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу съобщи, че вече е сформирана Днепърска речна флотилия с бригада речни катери. Но тогава контролираните от държавата медии дадоха заден, като посочиха че "Днепърската флотилия" все още е в начален етап на създаване и тепърва ще получават оборудване и оръжия за частта, пише украинското военно издание Defense Express.

Намирането на активите обаче може да се окаже проблематично, тъй като по-рано, в доклад на руската ТАСС, бившият началник на Генералния щаб на руския флот (1998-2005) Виктор Кравченко по същество каза, че оборудването за новосъздадената "Днепровска флотилия", ще бъдат разграбени от тяхната Каспийска флотилия. Сега медиите в Кремъл разкриват, че сред разпределените оръжия ще бъдат и уникалните 130 мм брегови оръдия А-222 "Берег" от Черноморския флот, прехвърлени в новото речно поделение.

Досега самоходната морска артилерийска система А-222 "Берег" никога не е споменавана в контекста на войната в Украйна.

Има само 36 единици от системата А-222 Берег, някои източници твърдят, че всички те са събрани в Черноморския флот. Системата използва производно на морското оръдие АК-130 (използвано също на крайцери с управляеми ракети по проект 1164, включително разрушеният "Москва“). Спецификациите на базовото оръжие са:

калибър: 130 милиметра,

дължина на цевта: 54 калибра,

обхват на стрелба до 23 километра,

Скорострелност: до 10-12 изстрела в минута,

капацитет на боеприпасите за 40 изстрела.

Самоходната система А-222 "Берег" е проектирана в Съветския съюз за покриване на мъртвите зони, които не могат да бъдат покрити от ракетни системи за брегова отбрана. Квазигаубицата е тествана през 1988 г., но е приета на въоръжение едва през 1996 г., а първата масово произведена единица е доставена през 2003 г.