Пълномащабната война в Украйна срещу Руската федерация продължава, а ръководителят на украинското министерство на външните работи Дмитро Кулеба говори откровено за ситуацията, по-специално той категорично призова за предоставяне на американски зенитно-ракетни системи Patriot на Украйна, предава УНИАН.

Първият дипломат на Украйна заяви пред Politico, че ако страната разполагаше с достатъчно от тези системи за противовъздушна отбрана, "щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и нашата икономика от унищожение“. "Дайте ни тези проклети патриоти“, призова той.

По думите му украинските войници започнали да губят позиции, тъй като руските войски масово използват модернизирани авиационни управляеми бомби. Министърът подчерта, че е невъзможно да се избяга от тези оръжия, те просто падат върху главата и унищожават всичко. "Така губим позиции и единственият начин да предотвратим това е да сваляме самолетите с бомбите... Имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана на първа линия“, подчерта дипломатът.

Както пише Politico Кулеба заяви още, че Киев, разбира се, е безусловно благодарен за цялата подкрепа, идваща от западния алианс, но е загрижен, че действията на съюзниците не винаги съответстват на тяхната реторика.

В тази връзка Кулеба, отбелязва изданието, "описва порочен кръг“: оръжията се забавят или се доставят в недостатъчни количества, след това съюзниците казват, че Украйна отстъпва, че Киев не може да победи.